W naszej grupie październik to miesiąc intensywnej pracy, przygotowujemy zapasy na zimę.  Wyciskaliśmy sok z wyciskarki, następnie degustowaliśmy go.Podczas rozmowy na temat robienia różnego rodzaju przetworów przez mamy i babcie postanowiliśmy wspólnie przygotować kompoty. Ustaliliśmy z jakich owoców robimy kompoty, umyliśmy jabłka, próbowaliśmy kroić owoce i napełniać nimi przygotowane słoiki. Na koniec wsypaliśmy do słoików cukier, licząc ilość wsypywanych łyżeczek i wlaliśmy trochę wody. Zanieśliśmy kompoty do kuchni w celu ugotowania przetworów. Po ugotowaniu  umieściliśmy słoiki w kąciku przyrody, tworząc mini spiżarnię. Wypijemy je zimą do obiad.Z pozostałych jabłek panie kucharki zrobiły mus i z apetytem zjedłiśmy go.

Galeria
 do góry